Як розпізнати перші прояви тромбозу?

13 жовтня – Всесвітній день тромбозу. У 1821 році цього дня народився німецький лікар Рудольф Вірхов – один із перших у світі дослідників тромбозу. Тепер щороку 13 жовтня лікарі повсюдно розповідають про захворювання, щоб Ви могли вчасно розпізнати прояви небезпечного стану та, можливо, зберегти життя собі та близьким.

Що це таке?

Тромб – це щільний згусток крові, що утворюється в місці виникнення патологічного процесу в організмі. Це реакція організму на пошкодження, пусковим механізмом може бути травма, запалення, пухлина і т.д. Рудольф Вірхов пояснив умови, за яких формується тромб — їх називають «тріадою Вірхова». Це:

  • пошкодження судини – артерії чи вени;
  • уповільнення кровотоку у ньому;
  • порушення балансу між згортання та протизгортання системами крові.

Тромбоутворення може мати як фізіологічний, наприклад, при пораненні, і патологічний — як ускладнення при основній хворобі, наприклад, при варикозі.

Тромби будь-якої миті можуть відірватися від стінки судини і вирушити «плавати» по кровоносній системі, потрапити спочатку в порожнини серця, а потім у судини легень (це називається тромбоемболія).

Як упізнати венозний тромбоз?

При венозному тромбозі розвивається гостре порушення відтоку крові з кінцівок, може проявитися як тромбофлебіту поверхневих чи глибоких вен. Для гострого поверхневого тромбофлебіту характерні біль при ходьбі у запалених вен, набряк навколишніх тканин та почервоніння шкіри. Іноді підвищується температура тіла, загальне самопочуття може нагадувати стан при ГРВІ чи грипі.

Тромбозу глибоких вен пацієнти спочатку часто не помічають, тому що вени знаходяться далеко від поверхні шкіри. Насторожити вас повинні набряки, тяжкість у ногах, біль у ділянці гомілки, парестезія (почуття повзання мурашок, поколювання), оніміння кінцівки, збільшення ураженої ноги в обсязі, синюшний відтінок шкірних покривів, зовнішні зміни шкіри (вона стає більш блискучою та гладкою).

Як лікують тромбози?

Методи лікування тромбозу діляться на хірургічні та консервативні. Серед перших відомі: тромбектомія, шунтування та ендоваскулярні (внутрішньосудинні) операції. З других: консервативні методи, тобто ліки, які розчиняють тромб чи поліпшують кровопостачання за рахунок впливу на інші, прохідні, судини. Ту чи іншу терапію повинен обирати кваліфікований лікар – судинний хірург.

Попередити венозний тромбоз легше, ніж вилікувати! Для цього потрібно збалансовано харчуватися, не палити, не зловживати алкоголем, не вживати їжу багату на холестерин, не піддавати ноги важким спортивним навантаженням та стежити за здоров’ям вен та артерій у ногах.

Не зволікайте – записуйтесь на консультацію до судинного хірурга!
095 686 90 70